Eindelijk hebben investeerders FMO* en Finn Fund zich teruggetrokken uit het omstreden Agua Zarca damproject in Honduras. De strijd van lokale actievoerders tegen de dam stuitte afgelopen jaar op gewelddadige weerstand. Dit nieuws komt twee weken nadat de 26-jarige activiste Berta Zuniga Cáceres ernstig werd bedreigd en meer dan een jaar na de moord op haar collega's – waaronder haar moeder Berta Cáceres.

Investering FMO in omstreden damproject
Sinds de coup van 2009 is Hondurese regering druk bezig om buitenlands kapitaal aan te trekken. Met een extreem repressief beleid drukt Honduras alle kritische geluiden de kop in. De Nederlandse bank FMO leek dit niet te deren en investeerde desondanks 13,6 miljoen euro in de bouw van de hydro-elektrische dam Agua Zarca in de Gualcarque rivier. Dit project heeft desastreuze gevolgen voor de inheemse Lenca bevolking, aan wie de rivier en het omliggende land toebehoort. Burgerbeweging COPINH komt op voor de rechten van de Lenca bevolking en vecht al jaren tegen de komst van de dam.

Activisme levensgevaarlijk
Opkomen voor je rechten is in Honduras niet zonder gevaar. Sinds de coup zijn er al zeker 124 activisten vermoord. Zo ook activiste Berta Cáceres, een goed contact van XminY. Als oprichter van COPINH streed zij tegen de Agua Zarca-dam. Na jaren van doodsbedreigingen en staatsvervolging werd Berta Cáceres op 2 maart 2016 doodgeschoten. Cáceres' is vermoord omdat zij zich uitsprak tegen de bouw van de dam: zij bleek hierdoor op de hitlijst van het leger terecht te zijn gekomen. Niet veel later werden ook haar collega's Nelson Garcia en Lesbia Urquia vermoord. Berta Zuniga Cáceres nam het stokje van haar moeder over en wordt nu ook bedreigd. Begin juli 2017 wist zij ternauwernood te ontsnappen aan een gewapende aanval.

Strijd is nog niet voorbij
Twee weken na de bedreiging van Berta Zuniga Cáceres maken FMO en Finn Fund nu bekend dat zij voor nu stoppen met de financiering van het damproject. Dit is een grote doorbraak, maar helaas is de strijd nog niet gestreden. In een statement laat FMO weten een dialoogproces te willen starten om te beslissen of de dam er gaat komen of niet. COPINH heeft al meerdere malen afgeraden een dergelijk dialoogproces op te starten, omdat de gevaren nog steeds te groot zijn. De aanwezigheid van huurmoordenaars en belanghebbende partijen die geweld niet schuwen zorgt ervoor dat een open en eerlijke dialoog onmogelijk is. Een dialoogproces waarin opnieuw beslist wordt over de bouw van de dam zal de onderdrukking van activisten nog meer verergeren. FMO negeert de gevaren en probeert op deze manier alsnog waar voor hun investering te krijgen.

XminY blijft deze activisten helpen in hun belangrijke en gevaarlijke strijd voor rechtvaardigheid. Steun hen ook met een eenmalige donatie!

*Wat is FMO?
FMO is de internationale ontwikkelingsbank van Nederland. FMO investeert risicodragend kapitaal in bedrijven en financiële instellingen in ontwikkelingslanden die (nog) geen toegang hebben tot de gangbare bronnen van vreemd en/of risicodragend vermogen. Het doel is florerende bedrijven en financiële instellingen te creëren die als motor fungeren voor duurzame groei in hun land.Gepubliceerd op 19-07-2017

project-viewer