​Het kan niemand zijn ontgaan: op 7 en 8 juli vond de G20-top plaats in Hamburg. Volgens de mainstream media – die overigens nauwelijks aanwezig waren – een rokende chaos. Volgens de aanwezige actiegroepen een legitieme vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Trump
De G20-top, bestaande uit 19 geindustrialiseerde en opkomende EU-landen, vergaderde twee dagen over wereldhandel, klimaatverandering en de aanpak van terrorisme. Onder de deelnemers waren onder andere president Trump, Poetin en Erdogan. Deze vergadering van elites van het neoliberalisme, kapitalisme en liberalisme mocht niet ongestraft voorbij gaan.

Repressie
Duizenden demonstranten gingen de straten op om te protesteren tegen het huidige systeem van ongelijkheid, onmenselijkheid en onrechtvaardigheid. En hoewel er veel negatieve geluiden naar buiten kwamen over vandalisme en geweld, waren de protesten tegen de G20 vooral een op zich staand voorbeeld van massale burgerlijke ongehoorzaamheid. De repressie begon al ruim voor de start van de top. Vreedzame protesten werden uit elkaar geslagen.

Snipers en waterkanonnen

Voor 'ongehoorzame' burgers en demonstranten werden minstens 18.000 agenten ingezet met een enorm wapenarsenaal. Op social media doken al snel foto's op van een beangstigende politiemacht. 'Ondertussen in Istanbul... Sorry, Hamburg', grapte iemand bij een foto van een agent met een sniper op het dak van zijn bus. In een buitenwijk werd zelfs een noodgevangenis klaargemaakt om demonstranten op te sluiten. Er werd massaal gebruik gemaakt van pepperspray, waterkanonnen en honden. Demonstraties werden al letterlijk weggespoten voor ze uberhaupt konden beginnen.

Actiekamp en steun van XminY

XminY steunde een groep Duitse activisten in het opzetten van een vreedzaam actiekamp in Hamburg, waar zij trainingen gaven in onder andere het opzetten van blokkades en lock-ons. Verder informeerden zij deelnemers over legale procedures en hoe veiligheid van actievoerders gewaarborgd kon worden. XminY betreurt dat de berichtgeving over de G20 vooral wordt overschaduwd door negativiteit (vandalisme, geweld), terwijl de G20 protesten evenzogoed een voorbeeld zijn van een massaal burgerprotest, waarin wordt gestreden voor solidariteit, gelijkheid en rechtvaardigheid.

Steun deze groep activisten met een eenmalige donatie!
Gepubliceerd op 13-07-2017

project-viewer