​Goed nieuws! Na jaren van protest door milieuactivisten is de export van zand uit Cambodja nu verboden. De grootschalige zandwinningsactiviteiten hebben grote sociale en ecologische impact gehad op de omgeving.

Immense schade
Sinds 1965 is het grondgebied van Singapore zo'n twintig procent gegroeid. Een groot deel van het zand dat is gebruikt om het nieuwe land mee aan te leggen komt uit Cambodja. Volgens de VN is er meer dan 72 miljoen ton zand uit Cambodja geëxporteerd naar Singapore. Het baggeren vernietigt de ecosystemen en leefomgeving van de lokale bevolking aan de kust. Mangrovebossen sterven af, rivierbeddingen worden aangetast en de leefomgeving van bedreigde diersoorten als dolfijnen en schildpadden wordt bedreigd. Daarnaast worden kustgebieden onleefbaar voor de bevolking: hun huizen worden weggespoeld.

Doorbraak
XminY heeft de acties tegen de desastreuze zandwinning van actiegroep Mother Nature meerdere malen gesteund. Mother Nature bestaat uit een groep toegewijde activisten die lokale gemeenschappen in Cambodja ondersteunt in hun strijd voor het behoud van het milieu. We zijn enorm trots dat zij deze mijlpaal hebben bereikt en zullen hen blijven steunen. Steun deze actiegroep ook en doneer nu!
Gepubliceerd op 19-07-2017

project-viewer