De Rooie Rat gaat door vanuit de koffer

De Rooie Rat moet haar deuren sluiten maar we zullen niet verdwijnen. Meer dan alles willen we doorgaan met de verkoop van kritische literatuur over politiek, economie, filosofie, en alle andere thema’s die gedurende 44 jaar een plek hebben gehad in ons assortiment. Ook willen we doorgaan met het organiseren van lezingen en boekpresentaties over nieuwe en oude titels die u volgens ons niet mag missen.

In onze ogen heeft de huidige samenleving nog altijd behoefte, en baat bij goede kritische literatuur. Boeken die voorbij gaan aan de waan van de dag en de tijd nemen om de problemen waar de mensheid voor staat op een goede en eerlijke manier te beschrijven. Boeken die daarnaast oplossingen formuleren die wereldrevolutie/sociale rechtvaardigheid (afhankelijk van uw voorkeur) dichterbij brengen.

Tegelijkertijd weten we dat het ‘in deze tijden’ bijzonder moeilijk is een zelfstandige boekhandel te zijn, laat staan een linkse. Dat de ene boekwinkel na de ander over de kop gaat en wij het zoveelste slachtoffer zijn in een lange reeks (politieke) boekhandels die ons zijn voorgegaan. Deze omstandigheden kunnen we niet zomaar veranderen. We moeten realistisch zijn over de levensvatbaarheid van een nieuwe winkel in de stijl die u van ons gewend was.

Mensen die de Rooie Rat vanaf dag één kennen weten dat de winkel ooit vanuit een koffer is begonnen. En het mooie is: we hebben die koffer nog steeds! De komende tijd gaan we hem weer in gebruik nemen. We zullen vanaf november 2015 regelmatig zelf evenementen organiseren en met onze koffer volgestouwd met de belangrijkste klassiekers en beste nieuwe titels zingend door het land trekken.

In de toekomst hopen we uiteindelijk weer te kunnen neerstrijken op een vaste locatie. Hoe, wat en waar zal in de loop van de tijd bekend worden gemaakt. Wel is nu al duidelijk dat we dit in samenwerking zullen doen met andere organisaties in Utrecht, en dat horeca en een lezingen/debat centrum een belangrijk onderdeel van het nieuwe project zullen uitmaken.

Hoe kan ik helpen?

Nodig de Rat uit om een boekentafel te organiseren voor een evenement, manifestatie of beurs. U kunt ons nog steeds bereiken via de e-mail, of sociale media.

Binnenkort zijn we door het faillissement onze boeken kwijt. Daarom hebben we hulp nodig om een nieuwe selectie in te kopen. Hiervoor hebben we een tijdelijke rekening waarop kan worden gestort:

NL59 TRIO 0254 6486 14
Stichting Vrienden Van KSU
ovv ‘Rooie Rat doorstart’