OV-anomiem

 

 

Inbreuk op privacy bij het gebruik van OV

De NS maakt zich klaar om het papieren trein kaartje af te schaffen, volgens enkele conducteurs duurt het nog één a twee maanden. Hiermee gaat dé manier om anoniem te reizen vergoed verloren. De reisgegevens van je persoonsgebonden OV-chipkaart worden 18 maanden lang bewaard.

 

Weliswaar biedt NS ook een chipkaart aan die ze promoten als 'anoniem', maar het reisprofiel dat deze kaart verzamelt kan alsnog worden gekoppeld aan je bankrekeningnummer, en daarmee aan je naam. Muntautomaten op NS-stations worden steeds schaarser, waardoor je deze kaart dus vaak alleen kunt opladen met je pinpas. Middels koppeling van transactie gegevens/ ben je dan alsnog te identificeren alswel te traceren. Data van een anonieme chip-kaart wordt eveneens 18 maanden bewaard.

 

Privacy is duur. Anonieme reizigers zijn door de NS uitgesloten van alle abonnementen. Als je veelvuldig anoniem reist is dit dus een stuk duurder.Vreemd genoeg worden studenten met studenten-OV tegenwoordig ook gedwongen om in te checken, terwijl het jarenlang voldoende was om hun pas met foto te laten zien aan de conducteur. Check je niet in, dan riskeer je een boete – ondanks je gratis reisrecht. Privacy bezwaar van student afgewezen door rechtbank

 

Over de behoefte aan deze enorme berg data geeft de NS geen duidelijkheid. OV-Gevensverwerker Translink Systems (TLS) is er kort over: Deze gegevens zijn nodig om u diensten te verlenen''. Verder geeft Translink nog enkele argumenten die pleiten voor het gebruik van de OV chipkaart, maar geen van deze onderbouwt de noodzaak voor de koppeling van persoonsgegevens aan reisdata. Het gebrek aan transparantie van Translink contrasteert sterk met de hoeveelheid persoonlijke gegevens die de reiziger bij elke incheck ongevraagd moet geven.

 

Lees meer op: https://www.privacyfirst.nl/aandachtsvelden/ov-chipkaart/item/197-vier-p...

P1984 in aktie.

Platform 1984 ziet het afschaffen van het papieren treinkaartje als onderdeel van een bredere aantasting van privacy door overheid en bedrijfsleven en wil dit moment aangrijpen om in aktie te komen. Kijk voor onze actie onder 'Privacy trein processie '' en in de agenda.

Wat wil P1984 van de NS?

Wij willen dat NS iedereen de mogelijkheid biedt om betaalbaar anoniem te reizen. Om werkelijk anoniem te kunnen reizen mogen de persoons-en reisgegevens niet worden opgeslagen. Privacy is een grondrecht en hier dient niet extra voor betaald te worden, dus moeten ook anonieme kaarten kortingsproducten ondersteunen. Abonnement houders met een gratis reisproduct mogen niet worden verplicht om in te checken.

Wat ziet P1984 als mogelijke alternatief?

Anonieme kaart De chip van de anonieme chipkaart zou geen persoonsgegevens moeten bevatten. Om op deze kaart toch persoonsgebonden reisproducten te kunnen gebruiken, volstaat het dat de naam en pasfoto van de houder op de kaart worden gedrukt voor controle bij de conducteur. Om te voorkomen dat vervoerders persoonsgegevens aan deze anonieme kaart kunnen koppelen, dient de pasiedere keer bij het inchecken een nieuw, willekeurig sessie-ID aan te maken. Hierdoor kunnen vervoerders nog wel anonieme statistieken vezamelen, maar geen reisprofielen van reizigers aanleggen. Daarnaast willen op elk station voldoende munt-en biljet-automaten waarmee je saldo op de pas kunt laden. Studenten OV Studenten moeten ook anoniem kunnen reizen en niet verplicht in en uit checken.  

https://www.ov-chipkaart.nl/algemeen/onderkant/privacy/