Wat is Occupy?

Dit statement verwoordt de visie en doelstellingen van Occupy Utrecht in solidariteit met de wereldwijde Occupy-beweging.

Utrecht, 10 maart 2012

Wat is Occupy?

Occupy is een beweging van mensen die geloven dat een betere wereld mogelijk is. In meer dan 1600 steden wereldwijd zijn mensen spontaan, zonder leiders of ideologie, pleinen gaan bezetten. Occupy streeft naar een mondiale samenleving gebaseerd op gelijkheid, solidariteit en respect voor mens, dier en milieu en vraagt aandacht voor problemen met de economie en de natuur. Ook nodigen wij mensen uit om mee te denken over oplossingen en mee te doen met door Occupy georganiseerde acties/evenementen.

Welke problemen?

De economie en politiek zijn nu oneerlijk geregeld. Een kleine groep mensen op hoge posities in regeringen, bij banken en bedrijven maakt de keuzes die in hun voordeel zijn, terwijl een hele grote groep mensen de nadelen daarvan ondervinden en de kosten dragen. Verantwoordelijken dienen meer en duidelijker te kiezen voor het algemeen belang zodat de publieke discussie gaat over wat er echt toe doet. 

De economie is gericht op groei, groei, groei, en niet op geluk en welzijn van mensen en het goed omgaan met de natuur, dieren en de aarde. Doordat banken en regeringen met geld hebben gegokt zitten we nu met een financiële crisis waardoor overheden moeten bezuinigen. Mensen verliezen hun baan en hun huis. De zorg, het openbaar vervoer en het onderwijs worden minder goed geregeld. Bovendien gaan grote stukken natuur verloren, en is er minder aandacht voor duurzaamheid. Mensen hier, en in arme landen, krijgen het nog slechter.

Wat doet en wil Occupy?

We willen mensen laten zien dat de wereld niet van grote bedrijven of machtige politici is, maar van ons allemaal. We geven informatie over de problemen met geld, macht en de natuur, en praten over oplossingen. Iedereen mag mee komen denken; er zijn vaak discussies, of experts die iets komen vertellen. Ook organiseren we acties omtrent onderwerpen die wij belangrijk vinden. Bij Occupy vinden we dat mensen zich meer verantwoordelijk zouden moeten voelen voor hoe ze zich zelf gedragen, hoe het in de maatschappij gaat, hoe leiders het doen, en wat grote organisaties en bedrijven doen. Uiteindelijk heeft ieders keuze voor producten, leiders en merken, maar ook keuzes over hoe we om gaan met elkaar, grote gevolgen. Door actief en kritisch te zijn in de maatschappij en meningen en informatie te delen met je vrienden, collega’s en familie kan ook jij verandering bewerkstelligen. Verandering begint bij jezelf en de keuzes die je dagelijks maakt. We nodigen je uit jouw visie en kennis met ons te delen.

De kleine groep aan de macht is erg machtig, maar de mensen die verandering willen zijn met velen. Wij geloven dat als er maar genoeg mensen zijn die een verandering willen in hoe ons land bestuurd wordt, hoe de maatschappij functioneert en hoe wij met onze planeet omgaan, we deze verandering ook kunnen bereiken.

Steeds meer mensen sluiten zich, wereldwijd, aan bij Occupy. Steeds meer mensen horen van ons. Steeds meer mensen zien in dat verandering kan, als we het maar willen. Wij denken dat voldoende mensen voldoende creativiteit zullen hebben om een mooiere samenleving en een betere wereld te maken.

Wat kun jij doen? Een paar suggesties

Doe waar je zelf goed in bent. Draag vanuit je eigen talenten of passie bij aan een betere samenleving (Occupy jezelf).

1 Kom regelmatig naar Occupy en praat en discussieer mee.
2 Zet jezelf op de mailinglist, zodat we je op de hoogte kunnen houden van discussies en activiteiten
3 Doneer geld, voedsel of andere zaken aan de kampeerders
4 Volg andere nieuwsbronnen (Zie bijv. indymedia.nlonl.nufreepress.orgspookje.nl - politeia-station.net - globalinfo.nl – doorbraak.eudewereldmorgen.beearth-matters.nl) en informeer jezelf over de wantoestanden en mogelijke oplossingen.
5 Discussieer met mensen in je omgeving. Laat mensen weten dat er ook andere manieren zijn om met elkaar en onze wereld om te gaan.
6 Zet je in; help andere Occupiers activiteiten te organiseren.
7 Toon initiatief; organiseer zelf iets leuks. Kom langs bij een General Assembly (elke dinsdagavond om zeven uur op de Ganzenmarkt) om je idee voor te stellen en anderen enthousiast te maken.
8 Probeer biologische, duurzame producten te kopen in plaats van producten die nadelig zijn voor dieren, mensen in ontwikkelingslanden of de natuur.
9 Sluit een bankrekening af bij een ethische, duurzame bank, zodat je zeker weet dat jouw geld niet geïnvesteerd wordt in wapens, corrupte landen en vervuilende bedrijven.
10 Organiseer belangengroepen, bijv. met je collega’s op het werk, mensen uit de buurt, om misstanden aan de kaak te stellen. Samen sta je sterker!
11 Vraag je af of stemmen je enige politieke kracht is.
12 Organiseer lokale economieën door bijvoorbeeld afspraken te maken met wijkgenoten en boeren in de omgeving.
13 Wees aardig voor jezelf en je medemens.

OCCUPY IN HET KORT

Occupy staat voor:

  • Een einde aan het graaigedrag bij banken, bedrijven, en overheden
  • Een eerlijke verdeling van geld en macht
  • Respect voor mens, dier en milieu: een toekomst voor iedereen
  • Solidariteit & verantwoordelijkheid.
  • De waarde van mensen wordt niet bepaald door wat ze hebben, elk mens heeft waarde

Verandering is mogelijk als we met velen zijn!

* * *
* * *