Op 24 januari organiseerden we met Nijmegen Gastvrij! een vrouwenbrunch voor vrouwen die in het vluchtelingenkamp Heumensoord verblijven. In het kamp wonen ongeveer 3000 mensen zonder enige vorm van privacy en weinig activiteteiten (info). Er hebben zich inmiddels verschillende inspirerende politieke initiatieven rondom Heumensoord ontwikkeld, waarin de bewoners van Heumensoord samenwerken met andere bewoners uit Nijmegen. We zien echter dat vooral mannen van Heumensoord zich betrekken bij deze initiatieven, de vrouwen zien we weinig. Daarom leek het ons een goed idee om deze ‘groep’ te benaderen en te kijken of we samen iets op kunnen zetten.
brunch1_large

We maakten een flyer en togen enkele malen naar Heumensoord om contacten te leggen. Op de dag zelf bleek dat de belangstelling, eigenlijk tegen onze verwachting in, overweldigend was: Er stonden heel veel vrouwen en kinderen te wachten bij het kamp om naar locatie te worden gebracht. We zetten een extra auto in en reden als een gek heen en weer met veel te volle auto’s. Uiteindelijk was iedereen in de Klinker en hebben we eerst gegeten. Het eten viel in goede aarde: de kwaliteit van het eten op Heumensoord schijnt echt heel slecht te zijn.

Voor de kinderen hadden we een programma. In de Broeikas konden jongere kinderen tekenen, films kijken en cakejes versieren. Voor de oudere kinderen was er een heuse kinderdisco, met muziek, discoverlichting. Er werd veel gedanst, gerend en vooral veel gelachen.

Het programma dat we voor de dag hadden bedacht, dat enkele kennismakingsspellen en gesprekken omvatte, hebben we al snel aan de wilgen gehangen aangezien De Klinker daar veel te vol voor was. Wel hebben we na het eten een kringgesprek gehouden, in het Engels en Arabisch om te pijlen waar deze vrouwen eigenlijk behoefte aan hadden: wat zouden ze zelf graag willen doen in de Klinker? Het antwoord was duidelijk: alles! Zelfs slapen want dat gaat ook slecht op Heumensoord. We spraken meerdere vrouwen die al maanden op Heumensoord zitten maar pas een of twee keer in de stad waren geweest, een vrouw zei: we wachten daar tot de dag voorbij gaat, dan gaan we eten en dan gaan we slapen en de volgende dag is weer hetzelfde. Er is dus veel behoefte aan afleiding. Veel vrouwen zouden heel graag willen koken, anderen wilden graag studeren en er is ook behoefte aan sporten en bewegen.

De meningen waren verdeeld over de aanwezigheid van mannen: sommige vrouwen maakte het helemaal niet uit maar anderen gaven aan dat ze het wel fijn vonden om onder vrouwen te zijn. Na het gesprek was er cake en daarna werd er ontdekt dat je telefoons kan aansluiten op de geluidsinstallatie en ging het los: er werd volop gedanst.

Wij kijken terug op een leuke en geslaagde dag en toen we terugreden naar Heumensoord hebben we ook veel enthousiasme gehoord. Er is duidelijk veel behoefte aan dit soort activiteiten in een mens en vrouw-vriendelijke ruimte zoals de Klinker. We hopen dat dit kan uitgroeien tot een situatie waarin mensen van Heumensoord de Klinker kunnen vinden om daar zelf hun activiteiten te ontwikkelen.

Op 19 februari organiseren we in vervolg hierop een lunch met aansluitend een feest in de onderbroek met de bedoeling wat informeler met mensen te kunnen kletsen over hun ideeën. We zijn op zoek naar mensen die willen helpen hier een vervolg aan te geven, dus als je daarin geïnteresseerd bent kom vooral langs!