De wereld leek even op z’n kop te staan deze zomer. Bijna geen dag ging voorbij of er werd gesproken over grenzen, de gigantische aantallen doden in de Middellandse Zee en de Balkanroute. Even leek het of we er bijna waren, alsof het een kwestie van tijd was dat mensen niet meer hun leven hoefden te wagen voordat ze zich op een plek bevonden waar ze wilden zijn, zonder invloed of controle van staten.

We zijn ondertussen een aantal maanden verder, en niet alleen het weer is somberder geworden. Waar in de zomer een grenzeloze toekomst steeds dichterbij leek te komen, bouwt Europa nu alweer aan de volgende grenzen. Het hek in Hongarije staat nog niet overeind, of een extreem-rechtse backlash raast door Europa. Angst en haat in plaats van solidariteit. Intimidatie van mensen die ook maar enig begrip hebben voor migranten is aan de orde van de dag.

Politici buitelen ondertussen over elkaar heen om vooral te benadrukken dat als er al opvang komt, die zo sober en tijdelijk mogelijk moet zijn en dat ‘we’ echt niet zomaar iedereen gaan opvangen. Argumenten doen er niet meer toe. Iedereen die solidair is met migranten is een landverrader, of wordt met een wel heel slecht gevoel voor historie NSB’er genoemd.

Op zaterdag 21 november organiseerde wij een grote demonstratie in Nijmegen om een duidelijk signaal af te geven voor vrijheid van beweging, tegen racisme en voor grenzeloze solidariteit. In aanloop naar deze demonstratie schreven verschillende mensen een artikel. Deze artikelen zijn samengevoegd in een boekje die wij tijdens de demonstratie uitdeelde. Een boekje voor alle mensen die wel geïnteresseerd zijn in argumenten, voor iedereen die niet bang is voor een wereld zonder grenzen en voor alle mensen die strijden om zo’n wereld te bereiken, is dit boekje. Omdat we samen sterker staan en elkaar kunnen inspireren door te gaan totdat vrijheid van beweging voor iedereen de realiteit is.

Het boekje kan je hier downloaden zine