Nijmegen Gastvrij!

Solidariteit zonder Grenzen

Maand: februari 2016

Nu Online; NMGN Gastvrij! zine

De wereld leek even op z’n kop te staan deze zomer. Bijna geen dag ging voorbij of er werd gesproken over grenzen, de gigantische aantallen doden in de Middellandse Zee en de Balkanroute. Even leek het of we er bijna waren, alsof het een kwestie van tijd was dat mensen niet meer hun leven hoefden te wagen voordat ze zich op een plek bevonden waar ze wilden zijn, zonder invloed of controle van staten.

We zijn ondertussen een aantal maanden verder, en niet alleen het weer is somberder geworden. Waar in de zomer een grenzeloze toekomst steeds dichterbij leek te komen, bouwt Europa nu alweer aan de volgende grenzen. Het hek in Hongarije staat nog niet overeind, of een extreem-rechtse backlash raast door Europa. Angst en haat in plaats van solidariteit. Intimidatie van mensen die ook maar enig begrip hebben voor migranten is aan de orde van de dag.

Politici buitelen ondertussen over elkaar heen om vooral te benadrukken dat als er al opvang komt, die zo sober en tijdelijk mogelijk moet zijn en dat ‘we’ echt niet zomaar iedereen gaan opvangen. Argumenten doen er niet meer toe. Iedereen die solidair is met migranten is een landverrader, of wordt met een wel heel slecht gevoel voor historie NSB’er genoemd.

Op zaterdag 21 november organiseerde wij een grote demonstratie in Nijmegen om een duidelijk signaal af te geven voor vrijheid van beweging, tegen racisme en voor grenzeloze solidariteit. In aanloop naar deze demonstratie schreven verschillende mensen een artikel. Deze artikelen zijn samengevoegd in een boekje die wij tijdens de demonstratie uitdeelde. Een boekje voor alle mensen die wel geïnteresseerd zijn in argumenten, voor iedereen die niet bang is voor een wereld zonder grenzen en voor alle mensen die strijden om zo’n wereld te bereiken, is dit boekje. Omdat we samen sterker staan en elkaar kunnen inspireren door te gaan totdat vrijheid van beweging voor iedereen de realiteit is.

Het boekje kan je hier downloaden zine

Met spoed woonruimte gezocht

Met spoed woonruimte gezocht voor christelijk Armeens gezin met drie kinderen

Op dit moment is een Armeens gezin op zoek naar tijdelijke opvang. Zij zijn twee en een half jaar geleden naar Nederland gekomen na ernstige bedreigingen in Armenië. Ze kunnen elk moment uitgezet worden ondanks de ernstige bedreigingen in Armenië.

Naast de angst om terug te keren, hebben ze ook te kampen met medische klachten. Vooral de kinderen hebben hier het meest onder te lijden. Ze zijn bang en kunnen nauwelijks nog focussen om naar school te gaan.

Daarom zijn ze met spoed op zoek naar een (tijdelijke) woonruimte voor het gezin zodat ze bij kunnen komen en de procedure voor een verblijfsvergunning weer op te starten.

Mocht u een kamer vrij hebben of iemand weten die mogelijk kan helpen, neem contact op met nmgn.gastvrij@gmail.com

Vrouwenbrunch 2.0

Hello friends,
We organized a women’s brunch and it was great! Therefore we would like to get together again on Friday the 19th of February.

We will eat, talk and have fun together in the Klinker. We will also present you a flyer with information about organizing stuff in the Klinker. In this way we can pass on our knowledge so that you will be able to start using the space yourselves. And if you would like to, we can dance together afterwards. So please bring your favorite music to dance on!

If you would like to help organize this, please let us know. We would love to make a plan together with you!

We hope to see you on Friday the 19th of February, from 13:00-17:00 at the Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46. We can pick you up at 12.00 at Heumesoord. If you would like to come, please send your name to nmgn.gastvrij@gmail.com.

We zijn opzoek naar mensen die vrouwen van en naar Heumensoord en de Klinker willen rijden. Heb je een auto en lijkt je dit leuk, neem dan contact met ons op.

vrouwendisco1-copy

De Klinker – Van Broeckhuysenstraat 46 – Nijmegen

Vrouwenbrunch

Op 24 januari organiseerden we met Nijmegen Gastvrij! een vrouwenbrunch voor vrouwen die in het vluchtelingenkamp Heumensoord verblijven. In het kamp wonen ongeveer 3000 mensen zonder enige vorm van privacy en weinig activiteteiten (info). Er hebben zich inmiddels verschillende inspirerende politieke initiatieven rondom Heumensoord ontwikkeld, waarin de bewoners van Heumensoord samenwerken met andere bewoners uit Nijmegen. We zien echter dat vooral mannen van Heumensoord zich betrekken bij deze initiatieven, de vrouwen zien we weinig. Daarom leek het ons een goed idee om deze ‘groep’ te benaderen en te kijken of we samen iets op kunnen zetten.
brunch1_large

We maakten een flyer en togen enkele malen naar Heumensoord om contacten te leggen. Op de dag zelf bleek dat de belangstelling, eigenlijk tegen onze verwachting in, overweldigend was: Er stonden heel veel vrouwen en kinderen te wachten bij het kamp om naar locatie te worden gebracht. We zetten een extra auto in en reden als een gek heen en weer met veel te volle auto’s. Uiteindelijk was iedereen in de Klinker en hebben we eerst gegeten. Het eten viel in goede aarde: de kwaliteit van het eten op Heumensoord schijnt echt heel slecht te zijn.

Voor de kinderen hadden we een programma. In de Broeikas konden jongere kinderen tekenen, films kijken en cakejes versieren. Voor de oudere kinderen was er een heuse kinderdisco, met muziek, discoverlichting. Er werd veel gedanst, gerend en vooral veel gelachen.

Het programma dat we voor de dag hadden bedacht, dat enkele kennismakingsspellen en gesprekken omvatte, hebben we al snel aan de wilgen gehangen aangezien De Klinker daar veel te vol voor was. Wel hebben we na het eten een kringgesprek gehouden, in het Engels en Arabisch om te pijlen waar deze vrouwen eigenlijk behoefte aan hadden: wat zouden ze zelf graag willen doen in de Klinker? Het antwoord was duidelijk: alles! Zelfs slapen want dat gaat ook slecht op Heumensoord. We spraken meerdere vrouwen die al maanden op Heumensoord zitten maar pas een of twee keer in de stad waren geweest, een vrouw zei: we wachten daar tot de dag voorbij gaat, dan gaan we eten en dan gaan we slapen en de volgende dag is weer hetzelfde. Er is dus veel behoefte aan afleiding. Veel vrouwen zouden heel graag willen koken, anderen wilden graag studeren en er is ook behoefte aan sporten en bewegen.

De meningen waren verdeeld over de aanwezigheid van mannen: sommige vrouwen maakte het helemaal niet uit maar anderen gaven aan dat ze het wel fijn vonden om onder vrouwen te zijn. Na het gesprek was er cake en daarna werd er ontdekt dat je telefoons kan aansluiten op de geluidsinstallatie en ging het los: er werd volop gedanst.

Wij kijken terug op een leuke en geslaagde dag en toen we terugreden naar Heumensoord hebben we ook veel enthousiasme gehoord. Er is duidelijk veel behoefte aan dit soort activiteiten in een mens en vrouw-vriendelijke ruimte zoals de Klinker. We hopen dat dit kan uitgroeien tot een situatie waarin mensen van Heumensoord de Klinker kunnen vinden om daar zelf hun activiteiten te ontwikkelen.

Op 19 februari organiseren we in vervolg hierop een lunch met aansluitend een feest in de onderbroek met de bedoeling wat informeler met mensen te kunnen kletsen over hun ideeën. We zijn op zoek naar mensen die willen helpen hier een vervolg aan te geven, dus als je daarin geïnteresseerd bent kom vooral langs!

 

 

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén