Events

Bezoek een gratis lezing in jouw stad

De sleepwát?!

Donderdag 1 maart 2018
Zaal open: 20:00
Aanvang: 20:30
Theaterzaal in de Waag, Nieuwmarkt 4, Amsterdam

Het referendum over de ‘sleepwet’, de nieuwe Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, vindt op 21 maart plaats. Maar wat houdt die omstreden wet nou precies in? Tijdens deze editie van DO worry, be happy gaan we in samenwerking met de Waag Society op zoek naar antwoorden.

Sprekers

  • Merel Koning, Juridisch specialist - PhD candidate LLM, onderzoeker bij het Privacy and Identity Lab en docent aan de Radboud Universiteit waar zij zicht richt op mensenrechten, surveillance en cybersecurity. Daarnaast heeft ze haar eigen consultancy organisatie waarmee ze advies levert op het gebied van gegevensbescherming, privacy impact assessments, cybercrime en digitale zelfverdediging.
  • L. Gorzeman, Technisch specialist - werkzaam als freelance IT consultant, studeert wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht en is verbonden aan de Utrecht Data School.

Bekijk hier de slides van de presentaties

In de aanloop naar het referendum is er veel te doen om aftappen en hacken door de AIVD. Maar wat krijgen de diensten nou precies voor bevoegdheden onder de nieuwe wet? Hoe haalbaar is succesvol aftappen eigenlijk op een internet waar sterke cryptografie steeds meer standaard wordt? En wie houdt er toezicht op dat de privacy van onschuldige burgers niet in het gedrang komt?

Tijdens deze aflevering van de programmaserie Do worry, be happy komen experts op juridisch en technisch vlak uitleg geven over de sleepwet. Op bovenstaande vragen en meer, wordt aan de hand van praktische voorbeelden dieper ingegaan. Zo worden waargebeurde verhalen uit Nederland en de rest van West-Europa aangehaald en termen als ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’ en ‘metadata-analyse’ in begrijpelijke taal uitgelegd.

Dit event is gratis toegankelijk. Reserveer een plek via Eventbrite.

Over DO worry, be happy

Dit event is onderdeel van de serie DO worry, be happy waarin de Waag in gesprek gaat met experts uit het veld van technologie, innovatie en ethiek over nieuwe ontwikkelingen. Moeten we ons zorgen maken en hoe houden we de regie in handen? DO worry, maar be happy dus.

Programma

  • 19:30 – 20:00 - Inloop + bar open
  • 20:00 – 20:10 - Inleiding avond en thematiek
  • 20:10 – 20:40 - De juridische kant van de WiV
  • 20:40 – 21:10 - De technische kant van de WiV
  • 21:10 – 21:25 - pauze + bar open
  • 21:25 – 21:55 - Vragen & discussie
  • 21:55 – 22:00 - Afloop

Website van De Waag